Kronik yorgunluk, magnezyum eksikliğinin bir işaretidir.
İnsan vücudunda bulunan en hayati dördüncü mikro element olan magnezyum, 300’den fazla enzimin işleyişinde değerli bir role sahiptir.
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, magnezyumun hem hücre içi hem de hücre içi sinyalleri ilettiğini hatırlatarak, “Magnezyumun DNA sentezi, protein sentezi, kas kasılması, insülin mekanizması, tansiyon ve üreme gibi birçok mekanizma üzerinde etkisi var. Bu element, kas ve sinir uyarılarına duyarlılığı düzenler. Bu sayede fiziksel ve zihinsel olarak sakinleşir. Magnezyum eksikliği hareketliliği bozar ve fiziksel performansı düşürür.
Vücuttaki magnezyum seviyesinin düşmesinin nedenlerini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Toprağın magnezyum içeriğinin azalmasıyla birlikte sebze ve meyveler yetersiz magnezyum içerir, yetersiz tüketilir. günlük diyette sebze ve meyveler, rafine karbonhidrat tüketiminin artması, aşırı kahve tüketimi, bağırsak hastalıkları nedeniyle yetersiz emilim. Gazlı içeceklerde ve işlenmiş etlerde bulunan fosfat magnezyum emilimini engeller, D vitamini eksikliği, ishal ve aşırı terleme ve vücutta aşırı sıvı kaybı magnezyum eksikliğinin önemli nedenleridir.
Magnezyum eksikliği yorgunluk, gerginlik ve migrene neden olur
Magnezyum eksikliğinin kronik yorgunluk, kramplar, gerginlik ve anksiyete, migren, diyabet, osteoporoz, konsantrasyon bozukluğu, fibromiyalji, kalp ritmi bozuklukları gibi değerli sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Akşam kalkınca kendimizi daha enerjik hissediyoruz. Vücudumuzdaki magnezyum seviyesi yeterlidir. Kan şekerini dengeler, uyku kalitesini artırır, tansiyonu düzenler, migren ataklarını azaltır, depresyona iyi gelir, adet öncesi sendromları azaltır.
Magnezyum kaynağı 9 yiyecek:
kabak çekirdeği
Pazı
Avokado
Ispanak
Badem
Muz
incir
kepekli tahıllar
maden suları
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı