Türkiye yollarındaki elektrikli araba sayısı her geçen gün artıyor. Peki elektrikli otomobillerin pilleri ne kadar şarj oluyor? Bunu hiç merak ettiniz mi? Elektrikli otomobillerin yeni şarj fiyatlarına bir göz atalım.
Elektrikli otomobiller son yıllarda ülkemizde önemli ölçüde arttı.
Dünya çapında yaşanan elektrik dönüşümü Türkiye’yi de etkiledi. TOGG ile şarj noktalarının artması bekleniyor. Trugo adıyla lanse edilen şarj istasyonu şirketi, Türkiye’nin dört bir yanına istasyon kuracak.
Elektrikli otomobil şarj fiyatları ise değişkenlik gösteriyor.
Türkiye’de son aylarda doğalgaz ve elektrik fiyatları yükselse de şu anda elektrikli otomobil şarj fiyatlarına yansımadı. 2023 yılına kadar fiyatların büyük ölçüde değişmesi bekleniyor. Fiyatlar son üç ayda bire bir kaldı.
Aralık 2022 itibarıyla Eşarj fiyatları nelerdir?
AC ŞARJ TARİFESİ
22 kVA’ya kadar tüm AC Prizler – 6,50 TL/KWh
DC ŞARJ TARİFELERİ 60 kW’a kadar Tüm DC Prizler – 7,70 TL/KWh
Diğer Tüm DC Prizler – 8,20 TL/KWh
Zam öncesi fiyatlar (Eylül öncesi)
AC ŞARJ TARİFELERİ 22 kVA’ya kadar Tüm AC Prizler – 6,00 TL/KWh
DC ŞARJ TARİFELERİ 60 kW – 6,50 TL/KWh’ye kadar Tüm DC Prizler
Diğer Tüm DC Prizler – 7,00 TL/KWh
ZES şarj ücretleri
AC Tip 2 prizler için 7,8 TL/kWh
DC Priz Tarifesi DC CCS – 9,8 TL/kWh
DC CHAdeMO – 9,8 TL/kWh
Zam öncesi fiyatlar
AC Tip 2 prizler için
7,4 kW’a kadar 0,60 TL/dk
7,4 kW- 11 kW orta 0,95 TL/dk
11 kW ve üzeri 1,30 TL/dk
DC CCS ve CHAdeMO soketleri için
50 kW’a kadar – 4 TL/dk
50 kW – orta 90 kW – 6,6 TL/dk
90 kW ve üzeri – 8,9 TL/dk
Peki Ortalama Elektrik Şarj Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Elektrikli araçlarda kullanılan pillerde depolanan güç birimi kilovat saat (kWh) olarak adlandırılır. Örneğin, kullandığınız aracın 50 kWh’lik bir bataryası olduğunu varsayalım. Maliyeti en kolay şekilde hesaplamak gerekirse, aracın sahip olduğu akü boyutu (kWh) x elektrikli şarj istasyonlarından sağladığınız elektriğin maliyeti (TL/kWh). Bu formülün sonucu size aracın aküsünün kaç TL’ye mal olacağını verecektir.
60 kw’a kadar tüm dc prizler için Eşarj fiyatı 6,50 TL/kwh, aracınızın aküsü 50 kwh yani basit bir işlemle 50 kwh x 6,5 tl = 325 tl. Aracınızın deposunu 0’dan 100’e şarj etme bedeli 325 TL olacaktır.
Elektrikli arabanızı ev tipi şarj cihazlarıyla şarj etmek aslında daha mantıklı.
Şebekeden elektrik fiyatları değişebilir. Ancak sonuçta evinizdeki elektrikle arabanızı çok daha ucuza şarj edebilirsiniz. Ayrıca yakıtla çalışan arabalara göre büyük bir fiyat farkı olacağını da belirtmekte fayda var. Tek dezavantajı, ev tipi şarj seçeneğinin çok uzun sürebilmesidir.